keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Liitä historian Book creatoriin.


Kolumbuksen lippulaiva löytyi ehkä Haitin edustalta

Santa Marían hylyn paikannus perustui löytöretkeilijän päiväkirjaan ja linnakkeen sijaintiin

 0
TIME LIFE PICTURES
Taiteilijan näkemys tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksen lippulaivasta Santa Maríasta.
Taiteilijan näkemys tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksen lippulaivasta Santa Maríasta.
FAKTA

Kolumbus luuli käyneensä Aasiassa

 Kristoffer Kolumbuksen retkikunta lähti etsimään Aasiaa lännestä kolmen laivan voimin elokuussa 1492.
 Espanjan rahoittama matka alkoi Palos de la Fronterasta Andalusiasta, ja laivat lähtivät ylittämään Atlanttia Kanariansaarten kautta.
 Viiden viikon merimatkan jälkeen miehistö näki maata joko nykyisillä Bahamasaarilla tai Turks- ja Caicossaarilla. Ennen paluuta retkikunta kävi myös nykyisessä Kuubassa ja Hispaniolan saarella, jolla sijaitsevat nykyään Haiti ja Dominikaaninen tasavalta.
 Kolumbus saapui Barcelonaan maaliskuussa 1493. Hän luuli yhä käyneensä Aasiassa.
 Kolumbus teki vielä kolme tutkimusmatkaa Atlantin yli.
Ryhmä meriarkeologeja uskoo löytäneensä Kristoffer Kolumbuksen lippulaivan Santa Marían jäännökset Haitin pohjoisrannikolta, jossa se haaksirikkoutui joulupäivänä 1492. Asiasta kertoi brittiläinen sanomalehti The Independent.
Arvio on alustava, eikä varsinaisia merenalaisia kaivauksia ole vielä tehty. Ryhmä kuitenkin uskoo paikantaneensa hylyn perustuen Kolumbuksen päiväkirjamerkintöihin ja tämän rakennuttaman linnakkeen sijaintiin, jonka muut arkeologit määrittivät lähistölle vuonna 2003.
Tutkimusryhmää johtaa Barry Clifford, jota pidetään The Independentin mukaan yhtenä Yhdysvaltain parhaista meriarkeologian asiantuntijoista.
Clifford kiitteli Haitin hallitusta sen antamasta avusta tutkimuksissa. Seuraavaksi Clifford aikoo ryhtyä varsinaisiin kaivauksiin löytöpaikalla, joka on lähellä Cap-Haïtienin kaupunkia. Siihen tarvitaan myös paikallisten viranomaisten apua.
Meriarkeologi Riikka Ahlvik Museovirastosta arvioi, että runsaat 500 vuotta vanhasta hylystä voi olla säilyneenä ainakin laivan pohjaosa.
Yleensä laivamadot tuhoavat puusta rakennetut laivat melko täydellisesti, mutta pohjaosa voi säilyä. Sitä suojaa yleensä aluksen painolasti, joka sijoittuu pohjarakenteen päälle.
Ahlvik arvioi valokuvien perusteella, että näin saattaisi olla myös tämänkertaisen hylkylöydön kohdalla.
Jos ja kun säilynyttä puumateriaalia saadaan ylös, sitä tutkimalla voidaan selvittää puun ikä ja alkuperä sekä päätellä, onko kyse tosiaan Kolumbuksen laivasta.
Santa María rakennettiin Pohjois-Espanjassa 1400-luvun loppupuolella. Kolumbus vuokrasi laivan elokuussa 1492 alkaneelle, ensimmäiselle Atlantin yli suuntautuneelle tutkimusmatkalleen.
Retkikunnan kaksi muuta laivaa, Niña ja Pinta, selvisivät matkasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti