maanantai 22. helmikuuta 2016

Fyke

Etsi kuva ja nimeä laitteita, jotka toimivat sähköllä.
5 kpl Kerro miten ne toimivat. Voit keksiä myös enemmän.

maanantai 15. helmikuuta 2016

Eläinesitelmä

Eläinesitelmä s.129
- tuntomerkit
- koko
- elinalue 
- ravinto
- miten ja missä lajin voi nähdä

torstai 4. helmikuuta 2016

Fyke 4.2 6A

Lue alla oleva teksti.

Kopioi kysymys Powerpointin sivulle, eli yksi kysymys aina yhdelle sivulle.
Vastaa kysymykseen sen alle. Voit tehdä tehtävän yksin tai parin kanssa. Vastaa mahdollisimman monipuolisesti.

Tietoteksti

Käyttöohjeet

Sähkölaitteilla leikkiminen voi aiheuttaa onnettomuuksia, jos laitteiden käyttöohjeita ei tunne. Tämän vuoksi sinun on tärkeää tutustua ensin tarkasti käyttöohjeisiin ennen kuin otat sähkölaitteen käyttöösi. Noudata valmistajan käyttöohjeita huolellisesti. Aina ei ole tarjolla suomenkielisiä ohjeita, mutta muista aina vaatia kunnolliset käyttöohjeet sellaisella kielellä, jota varmasti ymmärrät. Esimerkiksi tietokoneella käännetty ohje voi olla aivan käsittämätöntä siansaksaa, mutta kunnollisista englanninkielisistä ohjeista saat varmasti jonkin verran selvää.

kasi_ja_pistorasia-ST.jpgSähköjohto ja pistotulppa

Työnnä pistotulppa aina pistorasian pohjaan saakka. Löysäksi jäänyt kiinnitys voi aiheuttaa tulipalon. Irrota sähköjohto seinästä niin, että vedät pistotulpasta etkä johdosta. Johdosta vetäminen voi irrottaa johdon sisällä olevat johtimet kiinnityksestään. Irronneet johtimet voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon.

Huoneperiaate

Huoneperiaatteen mukaan sähkölaitetta saa käyttää vain siinä huoneessa, jossa pistorasiakin on. Mikäli käytät sähkölaitetta pihalla, täytyy pistorasiankin olla siellä. Pihalla saa käyttää vain sähkölaitteita, jotka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Jatkojohto on tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön. Pysyvään käyttöön pitää asentaa kiinteä pistorasia. Kun hankit jatkojohtoa, valitse turvallisuutesi vuoksi laadukas tuote, vaikka se maksaakin hieman enemmän. Ulkokäyttöön tarvitaan sinne suunniteltu jatkojohto.
jatkojohto-ST.jpg

Vesi ja sähkö

Tavallisten sähkölaitteiden käyttö veden äärellä, esimerkiksi suihkutiloissa, on vaarallista. Keittiön vesialtaaseen pudonnut sähkövatkain on hengenvaarallinen. Kylpyhuoneessa vaaran voi aiheuttaa veteen pudonnut hiustenkuivaaja.

Vialliset laitteet

sahkorasia-palanut-ST.jpgVialliset sähkölaitteet ja niiden taitamaton korjailu aiheuttavat usein onnettomuuksia. Rikkinäisiä sähkölaitteita ei saakaan käyttää. Sähkölaite tulee poistaa heti käytöstä, jos siitä tulee outoa ääntä, hajua, savua tai kipinöitä. Rikkinäisen laitteen käyttö pitää estää niin, ettei sitä voi vahingossakaan käyttää. Sähkölaitteita saa korjata vain ammattimies tai -nainen. Omat viritykset ovat vaarallisia.

Tuuletus

Huolimattomuus sähkölaitteiden kanssa aiheuttaa usein onnettomuuksia. Varmista, että sähkölaitteet pääsevät kunnolla tuulettumaan. Ilman pitää päästä vapaasti kiertämään laitteen ympärillä. Sähkölaitteita ei saa sen vuoksi peittää. Esimerkiksi sähköpatterille ei saa ripustaa vaatteita kuivumaan. Kuumeneva sähkölaite voi sytyttää tulipalon. Sähkökiukaalle unohtunut saunajakkara on aiheuttanut monta tulipaloa. Myös pyykin kuivattaminen kiukaan yllä on vaarallista. Kiukaan ja hellan päälle ei saa väliaikaisestikaan jättää palavaa materiaalia.

loisteputki-ST.jpgValaisimet

Valaisimia ei saa peittää liinalla tai päästää koskettamaan esimerkiksi verhoa. Erityisen kuumiksi tulevat halogeenilamput. Mikäli joudut vaihtamaan lampun, katkaise valaisimesta ensin virta. Odota, että lamppu jäähtyy tai käytä suojakäsineitä. Valaisimissa ei saa käyttää tehokkaampaa lamppua kuin ohjeissa neuvotaan. Loisteputki pitää vaihtaa, mikäli se alkaa vilkkua tai syttyy huonosti. Viallinen loisteputkikin voi sytyttää tulipalon. Käytetty loisteputki kuuluu vaarallisiin jätteisiin.

Pöly

Sähkölaitteet tulee pitää puhtaana pölystä ja rasvasta. Erityisen tulipaloherkkiä ovat jääkaapit, pakastimet ja liesituulettimet. Myös televisiot ja tietokoneet keräävät paloherkkää pölyä. Sähkölaitteet, kuten jääkaapin tausta, tuleekin imuroida ja puhdistaa säännöllisesti.

Mikroaaltouuni

mikroaaltotuuni-ST.jpgMikroaaltouunin käytössä tulee muistaa kaksi asiaa:
  1. Tavalliseen mikroaaltouuniin ei saa laittaa metallia. Jo pelkkä alumiinifolion pala voi aiheuttaa tulipalon.
  2. Pitää varoa, ettei kuumenna tuotteita liikaa. Esimerkiksi pop corn -pussi voi liikaa kuumennettuaan syttyä tuleen.

Palavan sähkölaitteen sammutus

palosammutin-ST.jpgPalamaan syttyneen sähkölaitteen johto irrotetaan seinästä. Sähkölaite sammutetaan joko peitteellä tai sähkölaitteisiin soveltuvalla sammuttimella. Sähkölaitteiden sammuttamiseen ei saa käyttää vettä.

Korkeajännite

Korkeajännite vaatii varoetäisyyden. Sähköpylvääseen tai sähköjunan katolle ei saa kiivetä. Hiilikuituisen onkivavan kanssa ei saa mennä edes sähkölinjan alle, sillä korkeajännitejohdosta voi iskeä jopa viisi metriä pitkä valokaari. Luonnon valokaarta kutsutaan salamaksi. Ukonilmalla turvallisimpia paikkoja ovat auto ja huoneen keskiosa.
varoituskyltti-EO.JPG

Kysymyksiä

1. Ekaluokkalainen aikoo johdosta kiinni pitäen vetää kahdella kädellä pistokkeen irti pistorasiasta. Miten neuvoisit häntä?
2. Ekaluokkalaisen vappupallo pääsee koulun pihalla karkuun ja tarttuu sähkötolppaan. Hän aikoo kiivetä sähkötolppaan noutamaan pallon. Miten neuvoisit häntä?
3. Ekaluokkalainen aikoo kuivata hiustenkuivaajalla märät hiuksensa koulun liikuntasalin suihkuhuoneessa. Miten neuvoisit häntä?
4. Ekaluokkalainen haluaisi jatkaa jalkapallopeliä koulun kentällä, vaikka synkät mustat pilvet kertovat ukkosen olevan tulossa. Miten neuvoisit häntä?
5. Miten sähkölaitteita ja -johtoja pitää käyttää huoneperiaatteen mukaan?
6. Miksi mikrouuniin ei saa laittaa metallia?
7. Miksi sähköpatterilla ei saa kuivattaa vaatteita?
8. Kuka saa korjata viallisia sähkölaitteita?
9. Miksi hehkulamppuja ei saa peittää?
10. Miksi televisio, jääkaappi tai pakastin voi aiheuttaa tulipalon?

11. Saako palavan sähkölaitteen sammuttaa vedellä? Perustele.